Hammarlunden (F-6) Hammarö

Skolor

Hammarlunden F-6, dimensionerad för 700 elever, är en av de två låg- och mellanstadieskolorna som vi på Mondo har ritat inom ramen för den strategiska partneringen tillsammans med ByggDialog och Hammarö kommun.

Utformningen av skolan är baserad på kommunens mål för lärmiljöer, där likvärdighet, inkludering och variation står i centrum. Att kunna känna sig trygg på skolan, där man spenderar så stor del av sin vardag, är av största vikt. Skapar trygghet gör vi bland annat genom den egna arbetslagsarenan – ett mindre sammanhang där eleven kan känna tillhörighet, genom att ha korta avstånd i elevens vardag och en väl genomtänkt vuxennärvaro. Detta, tillsammans med en variation i lärmiljöerna, gör det möjligt att kunna möta alla elevers olika behov. Med ökad ålder kan man erbjuda ökad frihet och ansvar genom de olika praktiska laborativa fördjupningsarenorna.

  • Projekt: Hammarlunden (F-6)
  • Typ: Nybyggnad av skola
  • Plats: Hammarö, Hammar
  • Status: Färdigställt
  • År: 2021
  • Byggherre: Hammarö kommun
  • Entreprenör: ByggDialog, Partnering
  • Omfattning: åk F-6, ca 700 elever
  • Övrigt: mottagningskök, idrottshall

Gestaltningen av Hammarlunden F-6 fokuserar på att skapa en trygg och inbjudande skolmiljö. Fasaderna i tegel och träpanel av Kebony knyter an till naturen och omgivande skog samtidigt som de är robusta och hållbara över tid. För att bryta ner den stora byggnadsvolymen har vi arbetat med att skapa tydliga zoner och delat upp byggnaden visuellt, både invändigt och utvändigt. Fyra indragna entréfasader hjälper till att minska skalan och ger eleverna ett mer personligt och greppbart sammanhang redan vid ankomst. Byggnaden är utformad med siktlinjer och mycket dagsljus för att skapa rymd och underlätta orientering. Alla delar möts i en gemensam mittpunkt som fungerar som en plats för gemenskap och samverkan. Även skolgården är indelad i olika zoner som stödjer både lek och avkoppling, vilket stärker kopplingen mellan inre och yttre lärmiljöer. Genom en balanserad skala och genomtänkta materialval skapas en trygg, hållbar och harmonisk miljö för eleverna, en plats där man kan må bra.

Utöver själva skolbyggnaden har vi även ritat en idrottsbyggnad med två hallar. Under det komplexa rivnings- och byggskedet fungerade denna även som evakueringsbyggnad med lektionssalar, vilket möjliggjorde en smidig övergång från tidigare skolbyggnader. Det har även genererat besparingar genom att minska behovet av dyra baracker.

Vi har varit delaktiga i hela processen – från att definiera kommunens vision för lärmiljöer till att ta fram byggnadsrelaterade handlingar i digitala format med BIM-information, anpassade för kommunens drift- och förvaltningssystem. Genom nära dialog med berörda aktörer, inklusive politiska organ, förvaltningar och entreprenörer, har vi skapat en helhetslösning som stödjer en hållbar och inkluderande skolmiljö.