BAGERIET KARLSTAD

PLATS: Karlstad, Tullholmen
FÄRDIGT: Pågående
BYGGHERRE: Karlstads Bostads AB
ENTREPRENÖR: Consto AB

Tullholmsviken är en plats i Karlstad som har upplevt en stor förändring det senaste seklet. Under de senaste åren har området omvandlats från industri till att bli ett både vatten- och centrumnära bostadsområde.

Intill ”Bageriet”, som är en del av den stora fabriksanläggningen som sparats, har vi på Mondo tillsammans med Karlstads Bostads AB utvecklat och formgivit ett åttavåningshus. En förskola med sex avdelningar huserar i de nedersta våningarna och i den övre delen av byggnaden är det planerat för 60 lägenheter.

Stor vikt har lagts vid att hitta material och kulörer som samverkar och skapar en vacker och tydlig harmoni med den befintliga byggnaden vars karaktär går i rött tegel, med detaljer i ärgad koppar och glasbetong. Tongivande i den nya byggnaden är material och detaljer som för tankarna till industriverksamhet. Till exempel återkommer glasbetongen som linitglas i trapphusen. Balkongfronter görs i en tidstypisk perforerad galvaniserad plåt. Ett nytt element är träfasad som adderats till paletten för att skapa en mjukare känsla. För att hålla ihop konceptet kommer delar av träfasaden målas med brun trälasyr för att imitera teak som var ett vanligt träslag under 50- och 60-talet då ”Bageriet” uppfördes.

Allt med inspiration från en historisk epok men format i en modern tappning.