Hammarö kulturhus

Övrigt | Skolor

Kulturhuset var tidigare en del av den ursprungliga skolbyggnaden, Hammarlunden F-6. Stora delar av byggnaden behövde rivas och barnen har redan flyttat in i nya fina lokaler. En viktig kulturhistorisk värdefull del av den ursprungliga byggnaden är konsertsalen med sin tidstypiska utformning – klädd i kornblått, björk och med ett böljande vitt undertak. Konsertsalen är uppkallad efter den Värmlandsbördige trubaduren och tonsättaren Gunnar Turesson, som var en uppskattad kulturprofil och allkonstnär under 1900-talet.

  • Projekt: Hammarö kulturhus
  • Typ: Ombyggnad av kulturhistorisk värdefull byggnad
  • Plats: Hammarö, Hammar
  • Status: Färdigställt
  • År: 2024
  • Byggherre: Hammarö kommun
  • Entreprenör: ByggDialog, Partnering
  • Övrigt: Kulturhus med konsertsal och fritidsgård

Vår roll har varit att omforma de delar som gick att bevara till en fristående entrébyggnad, centralt placerad på skolområdet. Vår strävan var att riva så lite som möjligt, ändå fanns det ett behov av fler och större ytor för kulturskolan och fritidsgården. Detta ledde till att  byggnaden behövde byggas till, främst på den östra sidan där den tidigare varit ihopkopplad med den gamla skolan, med den bevarade konsertsalen nu placerad i mitten.

Gestaltningsmässigt har vi arkitekter oftast två val när det gäller ombyggnad av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Antingen bryter vi av och låter tillbyggnaden få sitt eget uttryck, eller så låter vi ursprungsarkitekturen med dess tidstypiska kulörer och mönster få styra en varsam utformning av det nya. I det här fallet valde vi det senare alternativet för att på så sätt skapa ett harmoniskt samspel mellan det nya och det gamla.

Det ursprungliga fasadkonstverket på entrésidan, den tidstypiska orangea kulören och den spetsiga takfoten blev viktiga element som vi tog fasta på och förstärkte i gestaltningen. Teglet och de blå och grå fasadplåtarna, kulörer hämtade från interiören, blev tillkommande element som gav byggnaden ytterligare lager i kollaget. Med omtanke om jordens resurser har vi även tagit till vara på byggnadsdelar som t.ex. dörrar, fönster och fast inrede från den gamla skolbyggnaden och återbrukat på en ny plats i kulturhuset. Det bidrar också till att skapa en homogen gestaltning.

Enligt forskning bidrar kultur till välbefinnande, delaktighet och ungas självutveckling. Vi på Mondo är stolta över att fått vara en del av att främja kulturlivet för eleverna på Hammarö och ser fram emot fler evenemang i framtiden.