JÄRVENSKOLAN KATRINEHOLM

PLATS: Katrineholm
BYGGHERRE: Katrineholms kommun

Järvenskolan i Katrineholm är en högstadieskola för 1300 elever. Som arkitekter ställdes vi inför två stora utmaningar i detta projekt. Pedagogiskt skulle vi skapa en trygg och inkluderande skolmiljö med variation och ämnesdjup. Arkitektoniskt skulle vi ansluta en 9400m2 tillbyggnad i fem våningar till den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden Tallåsskolans smäckra proportioner.

Programarbetet utfördes av arkitekt Anna Törnquist som vi haft förmånen att samarbeta med vid ett flertal tillfällen. Speciellt för Järvenskolan är att det finns ett helhetsperspektiv där hela skolan är anpassad för att fungera för alla elever oavsett om de går i grundskolan eller den anpassade grundskolan. Eleverna i Järvenskolan utgår från sina respektive arenor där också deras egna lärararbetslag finns. I såväl arbetslagsarenor som i de tvärvetenskapliga projektarenorna, där framförallt de praktiskt laborativa lärprocesserna sker, finns lärmiljöer som möjliggör för stegvis integrering. På samma sätt är måltidsmiljöerna uppdelade i ett antal delar av olika storlek, öppenhet och slutenhet.

Vår design landade tillslut i en byggnadskropp som trots sin enorma volym underordnar sig den lågmälda men samtidigt utsökt bearbetade tegelarkitekturen i den befintliga byggnaden. Formspråket tar upp den symmetriska fönstersättningen, portiker kring entréerna och den symboliska skolklockan. Anslutningen utfördes som en glasvolym som försiktigt nuddar sina fingrar mot det gamla teglet. Kvällstid kan man tydligast se hur detta ljusschakt skiljer det gamla från det nya. Samtidigt var det viktigt att skapa en sammanhängande helhet av dessa två mycket olika delar av skolan.

Vi hoppas att Järvenskolan kan bidra till målbilden ”I Katrineholms kommun är lust den drivande kraften för skapande och utveckling – för liv, företagsamhet och lärande.”